Debata GRP: “Nova dilema: evro-integracije Srbije, EU ili EEP?”

(Beograd, 25. mart 2013) – Grupa za razvojne politike (GRP) organizuje debatu “Nova dilema: evro-integracije Srbije, EU ili EEP?”, koja će se održati 1. aprila 2013. godine, u beogradskom Medija centru (Terazije 3, sala na I spratu) od 11h do 14h.

Integracija Srbije u EU je spor i neizvestan proces, čiji se kraj se još uvek jasno ne vidi. Iako to svakako nije bez presedana u poređenju s drugim državama koje su se priključile EU, javljaju se glasovi sa obe strane granice da bi pristupanje EU za Srbiju moglo biti isuviše teško, odnosno da je bolje potražiti alternative. U poslednje vreme se sve više govori da bi umesto EU, Srbija trebalo da izabere integraciju u Evropski ekonomski prostor, odnosno Evropsku zonu slobodne trgovine (EEP/EZST).

Međutim, da li je ovo rešenje izvodljivo i poželjno? Odgovor na ovo pitanje tražimo od eksperata iz oblasti evropskih integracija i ekonomije, kao i od predstavnika iz zemalja EEP/EZST.

Na debati će govoriti:

-        prof. dr Boris Begović, profesor, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu

-        Milan Pajević, direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade RS

-        dr Milica Delević, predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine RS

-        dr Boško Mijatović, Centar za liberalno-demokratske studije

-        Nj.E. Jean-Daniel Ruch, ambasador Švajcarske u Srbiji

Debatu će otvoriti Hedvig Morvai, direktorka Evropskog fond za Balkan, koji je podržao njeno održavanje, a vodiće je programski direktor GRP, Miloš Erić.

Ekspertska debata treba da pruži kredibilne i proverljive dokaze o troškovima i koristima obe opcije, kako za političke odlučioce, tako i za akademsku i širu zajednicu. Publika će imati priliku da panelistima postavi pitanja u kasnijoj fazi debate.

Biće obezbeđen simultani prevod za srpski i engleski jezik.